Zo kies je de mbo-opleiding die bij jou past

Ga jij binnenkort de middelbare school verlaten? Gefeliciteerd! De wereld ligt aan je voeten. Met je diploma op zak kun je door naar de volgende fase in je loopbaancarrière: het starten aan je mbo-opleiding. Maar voordat zover is, is het belangrijk om een opleiding te vinden die jou past. Niet iedereen heeft op zo’n jonge leeftijd al een idee welke richting ze in willen slaan. Twijfel je over verschillende studies of heb je nog geen idee? In dit blog vertellen we je hoe je de mbo-opleiding kiest die bij jou past.

Om je enige richtlijnen te geven, kun je uiteraard altijd een studiekeuzetest invullen of een beroepstest doen. De uitslag van zo’n test kan je helpen om een op zoek te gaan naar een opleiding binnen een bepaalde sector. Hopelijk vergemakkelijkt dit je zoektocht. Het advies wat uit een studiekeuzetest volgt is maar een advies. Je bent niet verplicht om je hier aan te houden.

Bezoek verschillende mbo-informatiedagen

Een voor de hand liggende tip is het bezoeken van verschillende mbo-informatiedagen. Zeker als je nog geen idee hebt wat je leuk vindt of waar je interesses liggen is het verstandig om zoveel mogelijk informatie in te winnen van verschillende opleidingen en bijbehorende beroepen. Op zo’n dag kun je in gesprek gaan met docenten en studieloopbaanbegeleiders, maar ook voornamelijk met studenten spreken. Zij kunnen hun ervaringen met je delen, tips geven en transparant zijn over de opleiding, vakken en stages bijvoorbeeld. Doe dit bij diverse open dagen van verschillende opleidingen en zo krijg je een goede indruk van je opties.

Jouw kwaliteiten en passies ontdekken

Vanzelfsprekend wil je een mbo-opleiding kiezen die aansluit bij jouw kwaliteiten en passies. Omdat veel mensen het lastig vinden om een zelfreflectie uit te voeren, kun je altijd overleggen met je ouders, vrienden en eventueel docenten of zij vinden dat een bepaalde opleiding goed bij je zou passen. Zij kunnen vaak goed inschatten wat wel of niet bij je past. Vraag ze naar je krachten en kwaliteiten, maar misschien ook naar je mindere kwaliteiten, zodat je sommige opleidingen wat makkelijker kan uitsluiten en doelgerichter een geschikte mbo-opleiding vinden. Ben je bijvoorbeeld heel gastvrij en vind je het leuk om gasten te vermaken en entertainen? Wellicht is dan de mbo-opleiding leisure niveau 3 dan wel wat voor jou.

Ons advies

Kies vooral een mbo-opleiding waar je je goed bij voelt, maar ook of je interesse hebt in een carrière in dit werkveld en zorg dat de studie aansluit op jouw krachten. Zo kies je ongetwijfeld de mbo-opleiding die bij jou past.