Met deze opleidingen help jij later mensen

Er zijn verschillende redenen om een bepaalde beroepsgroep en de daarvoor vereiste opleidingen te kiezen. Misschien maak je de keuze om dokter te worden omdat je graag mensen wilt helpen, misschien maak je deze keuze omdat je het menselijke lichaam enorm interessant vindt, of je maakt de keuze voor de enorme bakken geld die je er mee kan verdienen. Vooral voor de eerste categorie mensen is de keuze tussen opleidingen niet makkelijk: met welke baan kan je nu écht mensen helpen? 

 

Sociale hulp

Niet elke vorm van hulp hoeft, zoals in het bovenstaande voorbeeld, van fysieke aard te zijn. Veel mensen die anderen willen helpen kiezen voor een beroep in de sociale dienstverlening, om zo mensen die bepaalde vaardigheden missen te ondersteunen en helpen groeien in hun bestaan. Zo kun je er voor kiezen om bijvoorbeeld een schuldhulpverlener opleiding te volgen, of om begeleider te worden in een woongroep: de opties zijn haast eindeloos, en met veel van deze beroepen maak je een wezenlijk en concreet verschil in mensen hun leven. Ook geeft dit een mooie kans om de zwakkeren in de maatschappij op gelijke voet te stellen, iets dat voor bijna iedereen van belang is. 

 

Verzorging en welzijn

Maar niet alle hulpverlening is van sociale aard: ook in fysieke dan wel medische hulpverlening is een breed scala aan beroepen te vinden, ieder met zijn eigen eisen en voordelen. De meest traditionele vorm hiervan is het eerder genoemde voorbeeld van dokter, en daarmee soortgelijke beroepen als bijvoorbeeld verpleegster in een ziekenhuis. Maar ook daarbuiten is veel te doen: zo kun je bijvoorbeeld ouderen in een verpleeghuis verzorgen. Ook kan je er voor kiezen om in een hospice te gaan werken; dit is zwaar, lastig, maar ook erg dankbaar werk. Uiteindelijk is het belangrijk om een opleiding te kiezen die je aanspreekt en die bij je past. En hoe lastig dat ook kan zijn: accepteer dat je niet iedereen kan helpen.