Nooit te oud om te leren! Spijker je kennis bij met deze tips

Veel mensen hebben het gevoel dat de tijd na hun studententijd gebruikt dient te worden om te werken, en niet per se om te leren. Dit idee is echter achterhaald: onderzoek toont aan dat nieuwe kennis leren op latere leeftijd veel meerwaarde kan leveren, zowel bij het maken van carrière als ook in het persoonlijke leven. Zo kan bijvoorbeeld een cursus basiskennis boekhouden een uitstekende toevoeging zijn aan je professionele capaciteiten, en een paar lessen over koken voor beginners kunnen al veel verandering teweeg brengen in je dagelijkse privé-leven. Toch ervaren veel mensen een drempel bij het vergaren van nieuwe kennis. Gelukkig zijn er een aantal tips die deze drempel een stukje kunnen verlagen. 

 

Van uitstel komt afstel

Wanneer mensen openstaan voor het leren van een nieuwe vaardigheid of hobby gebeurt het maar al te vaak dat hier uiteindelijk weinig van terecht komt. Vaak gebeurt dit doordat ze ontelbare praktische bezwaren vinden die hen belemmeren om er snel aan te beginnen, waarna ze concluderen dat het later beter uitkomt. Het probleem is alleen dat er altijd praktische bezwaren zijn; als je wacht tot het moment dat iets perfect uitkomt kan je heel lang blijven wachten. De praktische bezwaren in kwestie zijn echter bijna nooit onoverkoombaar: vaak blijken argumenten in de categorie “Maar om 5 uur kan ik helemaal niet want dan moet mijn kind naar voetballes” goed oplosbaar, zeker met de hulp van anderen!

 

Twijfel

Daarnaast ontstaat er bij veel mensen twijfel over hun capaciteiten wanneer ze overwegen om bijvoorbeeld een cursus te gaan volgen. Ze zijn bijvoorbeeld bang dat hun basisvaardigheden niet toereikend zijn, of zijn bang om het niet in een keer goed te doen. Deze argumentatie laat echter een belangrijk punt achterwege: je gaat geen nieuwe dingen leren omdat je het al kan, maar juist omdat je het nog niet kan. Hou dit in je achterhoofd, en wees niet bang om fouten te maken: alleen op die manier leer je iets nieuws!